Milliyetçilik ile ilgili uluslararasi alanda yapilan tartismalarin dikkate aldigi ve dipnot düstügü bu kitap, daha simdiden kendi sahasinda ciddi bir açilim saglamis durumda.
Umut Özkirimli, çoktandir tikanmis olan bir tartismanin ötesine geçmeyi basariyor. Lehte veya aleyhte bir kavram tekeli yaratmaksizin, öncelikli olarak bu sahanin karmasik dilini ayrintili ve sistematik bir sekilde çözümlüyor. Simdiye kadar milliyetçilik ile ilgili birikmis zengin literatürü klasik ve modern yaklasimlariyla birlikte okuyucuya sunuyor. Bu alanin dogum tarihini önceleyen romantik düsünürlerin yaninda Hobsbawm, Kedourie, Smith, Gellner gibi çagdas belli basli kuramcilarin görüslerine yer veriyor. Bugün, dünyadaki birçok bölgenin yüz yüze oldugu etnisite ve kimlik ile ilgili sorunlar bu literatürün sinirlarina dahil. Tarihin hiz kazandigi ve haritalarin yer degistirdigi devirler içinde çok ayri milliyetçilik örneklerine rastlamak mümkün. Halkin, seçkin siniflarin, entelektüellerin ve ideolojilerin yarattiklari birbirinden farkli milliyetçililikler var. Dönemler arasinda milliyetçiligin nasil degistigini gözlemlemek, en az bu kavrami tanimlamak kadar önemli. Milliyetçilik, kimi zaman uluslarin dogusunda muazzam kaynastirici bir rol üstleniyor, kimi zaman da tehlikeli bir ideolojiye dönüsüyor. Gücü ve zayifligi, masumiyeti ve saldirganligi daima iç içe geçiyor.
Özkirimli, bu erken çalismasiyla karsilastirmali bir arastirmanin nasil yapilacagina dair son derece yetkin bir örnek sunuyor.
Ürün Adı: Milliyetçilik Kuramları Eleştirel Bir Bakış
Ürün Markası: Lisinya